Rob van der Sar

Rob van der Sar uitvaartbegeleider ritueelbegeleider persoonlijke uitvaartenRob is geboren in Bandung, Indonesië en kwam in 1962 naar Nederland. Zijn ‘adat’, de Indische tradities, draagt hij nog altijd in zich mee. Na zijn opleiding tot Ritueelbegeleider is hij in 2007 gestart met Salam Terakhir (de laatste groet). Hij begeleidt families in de periode van het overlijden van hun dierbare tot na de uitvaart. Zijn motto is: Maak van iedere laatste groet een afscheidsceremonie die het leven weerspiegelt van de overledene. Hiermee bied je de nabestaanden een waardevolle herinnering waarmee ze weer verder kunnen in hun leven.

In de jaren waarin ik werkte als zorgadviseur voor een uitvaartverzekering, heb ik al veel te maken gehad met aspecten van uitvaarten en rouwverwerking. Mijn ervaring met de uitvaartbranche was dat die weinig flexibel was. Een echt persoonlijke en warme invulling was nauwelijks mogelijk.  Mijn privé-ervaringen bij het verlies van familieleden en vrienden overtuigden mij verder van het belang van het op een juiste en persoonlijke manier van afscheid nemen. Dit is namelijk essentieel voor de verwerking van het verlies. Een goed afscheid is belangrijk en moet met respect en warmte omgeven zijn. Daarom heb ik de opleiding ‘Ritueel begeleiden bij afscheid’ gevolgd.

Waardevolle herinnering

Als ritueelbegeleider verzorg ik niet alleen de uitvaart, maar ik kan ook vorm geven aan de afscheidsceremonie. Als de familie dat wenst maak ik gebruik van rituelen uit het geloof van de overledene en tekens of spullen die symbool staan voor zijn of haar leven. Zo maak ik samen met de nabestaanden van de laatste groet een waardevolle herinnering.

Ik heb geen haast

Nabestaanden moeten in rustig overleg al hun wensen kenbaar kunnen maken ten aanzien van het afscheid. Vooral als iemand plotseling is gestorven, lijkt het vaak of die tijd er niet is. Maar ik heb geen haast. Persoonlijke aandacht en begeleiding staan bij mij voorop.

Rob van der Sar in Moesson – november 2020: